Спират временно кола от движение, ако книжката е с изтекъл срок на валидност

кола
кола / ThinkStock/Getty Images
Спират временно кола от движение, ако книжката е с изтекъл срок на валидност
95583
Спират временно кола от движение, ако книжката е с изтекъл срок на валидност
  • Спират временно кола от движение, ако книжката е с изтекъл срок на валидност
Временно спиране от движение на автомобила - това ще е наказанието за шофиране с книжка с изтекъл срок на валидност, гласувано на второ четене в транспортната комисията на Народното събрание. Досега санкцията беше сваляне на табелите на автомобила. От БСП заявиха, че няма да подкрепят поправките в Закона за движение на пътищата, тъй като се работи на парче и некачествено. 

Шофирането с шофьорска книжка с изтекла валидност се приравняваше на това да управляваш автомобил след употреба на наркотици, алкохол или въобще да няма книжка, заяви Станислав Иванов, зам.-председател на транспортната комисия от ГЕРБ, и добави, че затова се прави предложение за по-леко наказание. 

Камерите на КАТ “слепи”, ако снимат повече от една кола едновременно

Общественото внимание се насочи към тази точка от Закона за движение по пътищата, след като наскоро полицията свали регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев заради изтекла книжката.

Днес транспортната комсията гласува наказанието за неподновен документ да е спиране от движение в срок до 12 месеца или до представяне на валидна шофьорска книжка. Зам.-председателят от БСП Георги Свилeнски предложи санкцията да бъде само глоба, но предложението му не беше прието. По думите на Свиленски в гласуваните днес поправки със сигурност има грешки, които ще станат ясни през следващите седмици

Всеки трети нарушител на пътя не спазва ограниченията на скоростта

"Когато автомобилът не е собственост на водача, а е на друг човек, и този водач не даде талона по време на проверката на автомобила - той ще бъде спрян от движение. Водачът, когато върне автомобила на собственика, собственикът няма да знае, че автомобилът му е спрян от движение. И ще бъде санкциониран тогава, когато бъде спрян вече собственикът на автомобила на собствената си кола и тогава санкцията ще бъде много по-голяма", обясни Свиленски.

Колко жертви е взела през ноември войната по пътищата у нас?

Станислав Иванов обори тази тази хипотеза, като посочи, че има възможности да се докаже, когато собственикът не е извършил нарушението. 

"Когато имаме превишение на скоростта с автомобил, който не е наша собственост, попълвате декларация, че не е собственикът извършителят на нарушението, а е някой друг, и другият човек носи съответната санкция", добави Иванов.

За дрифт в града: 3000 лв. глоба и година без книжка

Председателят на комисията Халил Летифов заяви от своя страна, че гласуваният вариант не е най-добрият и посочи, че според него тази поправка ще търпи нови корекциии в бъдеще. 

Промените в Закона за движение по пътищата включват още единен европейски стикер от 1 януари 2018 година и взаимно признаване на техническите прегледи в страните-членки на Европейския съюз. Предвижда се още показанията на километража да се вписват в общ регистър на техническите прегледи на автомобилите, поддържан от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като целта е да се избегне т.нар. "превъртане на километража".