болен
болен / iStock/Getty Images
В Световния ден на сърцето кардиолозите доц. Красимира Христова и доц. Сотир Марчев обясниха пред NOVA за рисковете за сърцето при коронавирус.

„Съкращението на този вирус е SARS-CoV-2 и то идва от английски. Означава тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В гърдите на здравите хора има въздух. Съществуват тежки състояния, в които в тях има течност, която е дошла от съдовете. Според това, от къде идва тази течност тези състояния се наричат по различен начин. Ако е от сърдечна недостатъчност се нарича белодробен оток. Ако е причинена от съдовете се нарича респираторен синдром”. Това обясни началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев.

Той добави, че този вирус причинява течност в белия дроб, която идва от съдовете:

„Такива състояния се лекуват от много време. Пациентите се интубираха, вдигахме налягането в дробовете и то избутваше течността обратно в съдовете. При коронавируса обаче това не може да стане, защото съдовете са запушени”.

Специалистът изрази мнение, че когато в екипа за лечение участва кардиолог смъртността е по-ниска.

Коментар по темата направи и кардиологът доц. Красимира Христова.

„Това е заболяване, което засяга съдовете на сърцето и целия организъм. Някой пациент, който е със съмнение за COVID-19 би трябвало да потърси специализирана помощ. Това е първият знак, че може да получите остър миокарден инфаркт”, заяви тя.
nova.bg