Социолог: Компроматите не работят, всички гадости са казани
Социолог: Компроматите не работят, всички гадости са казани / снимка: БГНЕС, архив

Компроматите вече не работят, за всеки са казани всички гадости. Илюзия е, че настоящата власт може да рови и да намери нещо за предишната. Надценява се ролята на компроматите. Това мнение изрази пред bTV социологът Андрей Райчев.

По думите му служебното правителство не е важно - това са хора за 2 месеца, които си придават излишна важност. Всичко е буря в чаша вода и всичко, което прави служебният кабинет, е несъществено, обобщи Райчев.

За предстоящите избори социологът прогнозира, че би било изненада, ако ГЕРБ получи по-малко от 1,1 млн. гласа или повече от 1,3 млн. Райчев очаква партията на Бойко Борисов да получи подкрепата на около 1,2 млн. души. За БСП прогнозата е 700 000 гласа, а за ДПС - над 500 000. Това е подобрение, защото Движението е оправило отношенията си с Турция, отбеляза Райчев.

Той подчерта, че за пръв път турците с български произход са гласували за Реджеп Ердоган, което е заслуга и на ДПС.

Социологът обърна внимание и на факта, че никой не е отговорил на въпроса защо ДПС свали кабинета „Орешарски". „Получихме само близък до истеричния писък на Станишев. ДПС направи завой надясно и на запад. Взе курс на добри отношения с Турция за пръв път. ДПС поиска пауза във властта по 2 причини", заяви Райчев.

По думите му, едната е, че станало прекалено горещо и Движението решило да се измести от центъра на циклона, защото е на прага на сатанизация от страна на обществото. Другата причина е, че Лютви Местан има нужда от смяна на поколенията в партията, което не може да стане без да излезе от властта.

Има 3 или 4 партии, които могат да влязат в 43-ото НС, отбеляза социологът. Реформаторският блок и „България без цензура" ще получат по около 200 000 гласа. Националистическият вот се е оформил, благодарение на „Патриотичен фронт", и ще получи сериозна подкрепа, прогнозира Райчев. Шанс за влизане в парламента има и АБВ.

ГЕРБ ще сформира пълно мнозинство, ако получи 1,5 млн. гласа, което е нереално според Райчев. По думите му коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок е логична заради близките им възгледи.