Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС, архив
"Спазването на закони не може да бъде повод за оставка", се казва в отговора на министерството към протестиращите родители
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи за защита на правата на всички, които се нуждаят от подкрепа, в това число и хората с увреждания. В момента държавата подпомага през различни закони и програми 674 000 хора с увреждания и 26 000 деца, заявиха в позиция от социалното министерство по повод обявения днес безсрочен протест на жените от "Системата ни убива", които опънаха палатков лагер пред сградата на Министерски съвет и поискаха оставката на Деница Сачева.

Родители на деца с увреждания искат оставката на Сачева (СНИМКИ)

От социалното министерство казват, че Законът за личната помощ е само една от мерките, който предвижда само лица с увреждания и изключва всички възрастни хора над 65 г., самотноживеещи и в невъзможност за самообслужване, които също имат нужда от услугата личен асистент. Това създаде напрежението в началото на годината, а МТСП разработи национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

До този момент са подадени 287 000 заявления за изготвяне на индивидуална оценка. В 30 013 от случаите е заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон.

Сачева отговори на майките: Ако оставката ще донесе решение, нямам против да я подам

Действащите трудови договори са 21 970 за оказване на необходимата асистентска подкрепа. Съгласно чл. 36 на Закона министърът на труда и социалната политика упражнява контрол за изпълнението му. Параграф 7 на преходните и заключителни разпоредби на Закона за личната помощ гласи: „До 30 юни 2020 г. Министерството на труда и социалната политика изготвя анализ за предоставянето на личната помощ и внася в Народното събрание доклад, който може да съдържа предложения за усъвършенстване на законодателството в областта на личната помощ“.

МТСП ще изпълни всички изисквания на закона, в това число и контролните. Спазването на закони не може да бъде повод за оставка.
БГНЕС