Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БТА
Сред тях са Кирил Добрев и Антон Кутев
Познати лица от БСП поискаха оставката на председателя на партията Корнелия Нинова след резултатите на парламентарните избори.

Според данни на ЦИК при обработени 75,69 на сто от протоколите на секционните избирателни комисии /СИК/ в РИК, "БСП за България" е четвърта политическа сила, изпреварена от ДПС. "Продължаваме промяната" е първа, ГЕРБ-СДС са втори. В 46-ия парламент групата на "БСП за България" беше трета по големина.

"Уважаеми другари, симпатизанти, приятели, споделям болката ви", пише в пост във Facebook Кирил Добрев, който беше опонент на Нинова на прекия избор за председател на БСП. "Оставям разговора за оставка на собствената съвест на ръководството на БСП само до понеделник", посочва той.

Ицо Хазарта бие Борисов и Нинова в лидерската битка в София

"Най-важното в момента е балотажът за президентските избори. Много анализатори предричат, че ще има значително по-слаба мобилизация и активност на хората, които са дали подкрепата си за Румен Радев и Илияна Йотова. От друга страна, основните политически опоненти от ГЕРБ ще мотивират до краен предел хората си", коментира Кирил Добрев.
Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който е и дългогодишен член на Изпълнителното бюро на левицата, поиска оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си подаде оставката. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение", написа той в своя Facebook профил.

"Сега важно е дали 130 годишна партия може да реши проблем със собственото си управление. Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред. После ще се сблъскаме с много други проблеми и спасяването на БСП ще бъде дълъг, труден и несигурен процес. Но така повече не може да се продължи и ден", посочва още Кутев.

Явор Божанков: БСП не се е договорила с ГЕРБ и ДПС за правителство

Според други коментари на социалисти във Facebook пресконференцията на председателя на БСП Корнелия Нинова вчера е трябвало да започне с поемане на отговорност и подаване на оставка.

Снощи Нинова каза, че са имали заседание на Изпълнителното бюро на партията и коалиционен съвет на "БСП за България", и не са обсъждали въпроса за оставки. Отговорност могат да ни искат, на ръководството и на мен, само членовете на БСП, посочи тя в отговор на въпрос.