СО е предложила вариант за повишаване на заплатите в Градския транспорт
СО е предложила вариант за повишаване на заплатите в Градския транспорт / netinfo

Столична община е предложила вариант за повишаване на заплатите на шофьорите и ватманите от Градския транспорт. Това каза заместник-кметът на София Велизар Стоилов, но отказа да съобщи точните цифри. Според изчисленията, допълнителната сума за служителите ще надхвърли 100 лева, увери Стоилов, но заяви, че стачката на 15-и май най-вероятно ще се състои.

Кметът Бойко Борисов призова стачкуващите да настояват правителството да върне на София 50% от събираните данъци, ако искат повишение на заплатите.

Велизар Стоилов обясни, че заплатите на работещите в системата на градския транспорт могат да се повишат, ако към щатните възнаграждения от 400 лева се добавят и онези 200 лева, които те получават сега като храноден и добави:

"Сега тези 200 лева се облагат с 25% данък по една проста причина, че те са си голи 200 лева и върху тях няма никакви начисления. Тези 200 лева като дойдат към основната заплата автоматически върху тях се начислява класът, който вече не е върху 400 лева, а става върху 600 лева, като казвам и другите пари – те ще дойдат много повече. Средният клас е 20%. Значи 20% умножени върху повече от 600-700 лева, значи 140 лева получават върху този клас и този клас му компенсира данъка, който му е бил в храноден”.

Всички пробойни в Градския транспорт са запушени. Тази година се очаква собствените приходи да достигнат 100 милиона лева, обяви кметът Бойко Борисов и допълни:

„Вместо да получим повече, за да повдигнем заплатите на тези, които са работели повече да купим нова техника, нови транспортни средства, правителството ни ги е прибрала и ни е хвърлила едни трохи обратно”.