SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида
SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида / снимка: Нова телевизия
SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида
83566
SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида
SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида
  • SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида
  • SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида

Безпрецедентен скандал във ВСС. Без покана премиерът Бойко Борисов пристигна извънредно на заседание на кадровия орган. Появяването на министър-председателя беше свързано с проверката по скандала „Яневагейт", която съветът прекрати окончателно. Въпреки че на няколко пъти Борисов повтори, че не иска да се меси в делата на съдебната власт, неговият монолог пред съдебните кадровици продължи близо час.

Най-важният дебат по време на първото за годината заседание на ВСС се оказа последната точка, вкарана извънредно в дневния ред и свързана с окончателното становище по скандала „Яневагейт". Както вчера стана ясно, Етичната комисия излезе със становище, че нито един от замесените в разговорите между двете съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова не е извършил нарушение, а самите записи са манипулирани.

Разплитането на казуса „Яневагейт" продължава да среща трудности

И докато членовете на съвета обсъждаха резултатите от проверката по „Яневагейт", председателят на ВКС получи изненадващ SMS. Възмутен, Лозан Панов прекъсна заседанието, за да запознае медиите със съдържането на съобщението. "Това е телефонът, който аз имам, с който комуникирам с премиера. В момента, в който течеше дебатът, аз получих това съобщение "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". Как се е случило, какво се е случило, това вече компетентните органи трябва да търсят", каза Панов.

Лозан Панов поясни, че единственото, за което е настоял пред съвета е проверката на случая „Яневагейт" да бъде пълна и задълбочена. И докато всички си задаваха въпроса кой от членовете на ВСС информира лично премиера за развоя по аферата с Владимира Янева и защо Борисов препраща SMS-a на шефа на ВКС, самият министър-председател изненадващо, прекъсна заседанието и поиска да бъде изслушан.

"С кое заслужавам да остава непрекъснато отенък в медиите и обществото, че аз им се меся, като не се меся. И днес пак с всичко това излиза, че някакви такива неща стават, задкулисие. В кое е задкулисие? Ако правя нещо лошо, кажете", подчерта Борисов пред ВСС. Борисов поясни, че е препратил съобщението до Лозан Панов: "Да, аз го препратих, защото на мен ми го препрати да не ви казвам кой..."

И докато някои от членовете на съвета отправяха благодарности към премиера, че е дошъл в съвета и имат възможност да обсъдят с него важни за съдебната власт въпроси, други се опитаха да му обяснят, че той всъщност не е канен на изслушване.

"Да уточня, че ние не сме вземали решение да ви каним, а просто в рамките на дебата, който тук водихме във връзка с резултата от етичната проверка в нашата комисия, господин Панов спомена, както и други колеги, какво още би могло да се свърши, включително и да бъде изслушан министър-председателят", каза членът на съвета Калин Калпакчиев.

Изявлението на Борисов пред членовете на ВСС достигна своята кулминация, когато премиерът обвини председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че го атакува с политическа цел заради изказването му, че съдебната реформа е била бламирана. "Вие ме критикувате за работата на парламента и моята парламентарна група, което не е никак ваша работа като съдия. Откъде накъде Вие ще ми давате съвети и акъл как да се оправям с моята парламентарна група, какво да решавам в парламента и дали да приема, ако щете Конституцията. Избрали са ни един милион души. Ако и вас са ви избрали един милион, ще го решите вие и ще дойдете да ми искате подкрепа, ако съм другите 25-30-40 депутати. Всъщност вие ме атакувате политически сега. Аз дойдох с цялото поведение с мир да се разделим, вие да си гледате вашата работа, ние с госпожа Захариева да помогнем за реформата. Вие ми задавате въпроса защо не съм променил Конституцията. Ами имам 84 депутата, не мога да я променя. Желая, но не мога", каза той.

В изявлението си във ВСС Борисов коментира и анонсирания вчера нов политически проект на Радан Кънев, като призова съдебните кадровици да не се поддават на намеренията на някакви хора да правят нови десни проекти, които целят да пребрят ГЕРБ на следващите избори. След като премиерът напусна заседението без да коментира случилото се пред медиите, ВСС реши с мнозинство да прекрати окончателно проверката по скандалните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.