/ АПИ
„Автомагистрали“ ЕАД ще е с нов Съвет на директорите до провеждането на конкурс. Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който вече е в оставка, четирима от 5-членния съвет на дружеството са сменени.

В момента тече процедура по вписването им в Търговския регистър.

Настоящият изпълнителен директор Иван Станчев остава част от Съвета на директорите. В него влизат Ивелина Маринова, Станислава Варадинова, Стефан Атанасов и Даниел Михалев. 

Във връзка с констатациите от проверка на АДФИ за масови нарушения на Закона за обществените поръчки, след съгласуване с ГЕРБ-СДС, единодушно достигнахме до мнение, че следва да бъдат направени персонални промени в борда на "Автомагистрали" и те бяха направени на 5 март 2024 г. Причината за промяна в борда на директорите на дружеството се коренят в констатирани дефицити при упражняването на контрол в управлението. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков в отговор на журналистически въпрос в рамките на представянето на отчета за работата на кабинета.

Няма как да сменим членове на предходния борд, но на настоящия счетохме, че е необходима промяна, която да назначи екип, който да извърши допълнителен вътрешен анализ на целесъобразността, икономическата ефективност от тези договори, каза Цеков. По тази причина в този екип, излъчен при условията на номинации от двете политически сили, са включени трима юристи и един транспортен инженер, допълни той.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че "тази смяна е направена след съгласуване с ГЕРБ и има техни номинации, както и в много други случаи е имало техни номинации, които са приемани по отношение на различни структури, включително и министри, включително и заместник-министри".

ГЕРБ-СДС нямат само госпожа Габриел в този кабинет, но много се радваме, че я има, допълни премиерът.

"Автомагистрали" е дружество, което концентрира исторически голям публичен ресурс в резултат на възлагания, извършени през 2018 - 2020 г. във връзка със строителството на големи инфраструктурни проекти, посочи министърът.

Той напомни, че е поискал методическо указание от Агенцията за обществени поръчки дали дружеството е публичен възложител, който трябва да прилага Закона за обществените поръчки, като становището е било, че това дружество трябва да прилага закона. След това Цеков е сезирал министъра на финансите с искане да се назначи държавна финансови инспекция в дружество за период 2018 - юли 2023 г. за това как е работило то. Докладът за извършената финансова инспекция е бил завършен през 2024 г. и той констатира, че законът не е бил прилаган и са били сключвани договори без обществени поръчки, надвишаващи 2 млрд. лева за целия период, каза още Цеков.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Екатерина Тотева/БТА