Служители на съдебна охрана излязоха на мълчалив протест в няколко града в страната. А за утре е планиран и национален протест.

Причина за недоволството е полученото увеличение на заплатите на служителите в дирекцията, което по думите им не кореспондира с обещаното от правосъдното ведомство. По данни на Министерство на правосъдието настоящото увеличение на разходите за персонал месечно за всеки служител в Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е 300 лева. То е съставено от няколко компонента - основната заплата се вдига със 125 лева, а с 43,75 лева се увеличава допълнителното възнаграждение за клас прослужено време; увеличение с 4 лева за други допълнителни възнаграждения, обвързани с основната заплата, в т.ч. извънреден труд, работа на официални празници, обезщетения по ЗМВР; със 127,25 лв. е увеличението на разходите за задължителни осигурителни вноски от работодател, съобщи пред медиите Красимир Бекяров, член на синдиката.

Бекяров коментира, че при преговорния процес между синдикатите и ръководството на Министерството на правосъдието е било посочено, че е осигурено увеличение с 20% като инфлационна мярка, след това е започнало да се говори за 300 лева увеличение на заплатите. По думите му, полученото сега увеличение е 10%, като то прогресивно намалява, колкото по-висока заплата получава съответният служител.

„Министърът каза, че сумата е осигурена. През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията на бюджета, а че тя е заделена във фонд към Министерски съвет, в който тези пари ги има - ако ги има, следва да се дадат“, добави синдикалистът и посочи, че служителите в дирекцията се чувстват излъгани. Бекяров добави, че ще се търсят разговори с бъдещия служебен кабинет. 

Служители на Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието се събраха пред Съдебната палата в София на протест, за да изразят недоволство във връзка със заплатите им. Демонстрацията бе организирана от сдружение "Синдикат Охрана". 

съдебна охрана
БГНЕС

съдебна охрана
БГНЕС

Служители на Съдебната охрана протестираха рано тази сутрин и пред сградата на Съдебната палата в Перник. Протестът беше мълчалив и продължи от 7:50 ч. до 8:20 ч. Недоволните заявиха, че излизат с искане да бъде изпълнено обещаното увеличение на работната им заплата.  

"С министър Йорданова бе уговорено увеличение на заплатите с 300 лв., вместо това получихме по 125 лв., чувстваме се излъгани.", заяви Красимир Таков, председател на синдикалната организация на съдебните охранители. 

съдебна охрана
БГНЕС

Служители на Областно звено „Охрана“ в Благоевград също излязоха на протест пред Съдебната палата в града. 

Поводът е неспазен ангажимент от Министерството на правосъдието, каза пред журналисти Мартин Трионджиев – член на управителния съвет на сдружение "Синдикат Охрана“ и служител в Областно звено „Охрана“. Той отбеляза, че  служителите са получили обещание за увеличение на възнагражденията с 300 лева от 1 юли 2022 г. на фона на нарастващата инфлация, но полученото увеличение на заплатите е със 125 лв. 

„Имаше предварителен план за оптимизация на двете дирекции – дирекция „Охрана“ и дирекция „Изпълнение на наказанията“, които са в ресора на Министерство на правосъдието. При всички тези разговори, включително показания ни предварителен план за оптимизация, бяха заложени тези 300 лева увеличение“, каза Трионджиев. Той допълни, че служителите са се съгласили с предварителния план, в който са били включени и реформи, но впоследствие им е представен план, в който е записано, че се очаква увеличение, без да е посочена конкретна сума.

Заплатите на служителите в двете дирекции не са увеличавани от няколко години, посочиха още протестиращите. Те заявиха, че протестът ще продължи, докато не получат обещаното увеличение. 

„Ще се стараем, ако има някаква възможност, да ни се даде това, което ни е обещано“, каза още Трионджиев и допълни, че ще се стараят да водят конструктивен диалог, независимо дали ще е със служебно правителство или редовно избран кабинет. 

„Синдикат Охрана“, който представлява служители от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, планира в събота национален протест. Той ще започне от 11:30 ч. пред Министерството на правосъдието, като шествието ще продължи към Министерството на финансите и Министерския съвет. 
nova.bg