След джипитата частни и общински болници също призоваха за протести
След джипитата частни и общински болници също призоваха за протести / sxc.hu

Дни след като джипитата обявиха, че започват протестни действия срещу политиките на ресорния министър Петър Москов, частните и общинските болници също призоваха за протести. Недоволството е предизвикано от беззаконието и от грубия административен натиск, който разделя лекаря от пациента, коментира пред Дарик д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Призивът на лечебните заведения е администрацията да не се намесва в отношенията лекар-пациент, тъй като пациентът е този, който трябва да определи своите болница и лекар. „Притиснаха ни до стената и на нас нищо друго не ни остана, освен да се обединим," добави още медикът, който е директор на столичната болница "Св. Богородица".

Джипитата на протест срещу служебния рамков договор

Един от основните аргументи за недоволство от страна на частни и общински болници е националната здравна карта, изготвена по идея на Москов. Според д-р Болтаджиев тя е документ, който ще отнеме правото на пациентите да избират къде да се лекуват от една страна, и ще създаде предпоставки за корупция - от друга.

„Беззаконието и грубият административен натиск разделя лекаря от пациент. Вече прави така, че вместо медицина, лекарят да практикува здравеопаване. Между лекаря и пациента не бива да се поставят толкова много юридически норми. С тази нормативна уредба, която в последната една година се прави - една част попаднала в съда, една част още в съдилищата, издаването на националната здравна карта, която е законово порочна при самото й зачеване, всичко това доведе до напрежение. Лекарският съюз единодушно отхвърли подписването на рамков договор. Напук на всичко това се правят неща, които са в ущърб както на на лекарите, така и на пациентите. Груба и тежка администрация, която няма да доведе до нищо добро", каза Болтаджиев.

Националната комисия прие Националната здравна карта

В амбицията си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система досега, твърдят още частните и общинските лечебни заведения.

„Те ни притисниха до стената и на нас нищо друго не ни остана, освен да се обединим", каза още Болтаджиев.

Предстои лечебните заведения да обсъдят под каква форма ще изразят недоволството си.