Националната комисия прие Националната здравна карта
Националната комисия прие Националната здравна карта / Sofia Photo Agency, архив

С 11 гласа "за" и 2 "против" Националната комисия по изготвяне на Националната здравна карта (НЗК) е приела окончателно Националната здравна карта. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след днешното заседание на комисията.

Лекарите решиха - няма да подпишат националния рамков договор

В периода, в който проектът на картата беше подложен на публично обсъждане, в комисията са постъпили около 150 предложения за промени. От тях комисията е приела 71 и ги е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа, 33 предложения са приети частично, а 35 не са разглеждани, защото се отнасят до съдържанието на областните здравни карти, които са извън компетентността на комисията.

Министър Москов: Винаги ще има хора, които няма да искат порядък в системата

Следващата седмица се очаква Националната здравна карта да бъде разгледана на заседание на Министерски съвет и да бъде публикувана в Държавен вестник. След обнародването й картата ще стане задължителна част от методиката, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва индивидуални договори с лечебни заведения.

Националната здравна карта е аналитичен документ, който отразява потребностите на българските пациенти, документирани през последните 3 години и дава насоки за оптимално разпределяне на ресурсите в системата на здравеопазване, допълниха от пресслужбата.

По закон промяна в картата ще може да се инициира по всяко време, като се внесе аргументирано искане в Националната комисия.

Лекарският съюз не подкрепя Националната здравна карта

По-рано днес от Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) изпратиха до министъра на здравеопазването Петър Москов писмо, в което го информират, че представителите му в Националната комисия за изготвяне на Национална здравна карта не подкрепят така изготвената НЗК.

Съсловната организация публикува писмото и на интернет страницата на БЛС.