Продължава разчистването на щетите от водното бедствие в Гърция. И днес там се очакват нови обилни валежи от над 60 литра на квадратен метър. Много автомобили се оказаха под вода или бяха отнесени в морето при потопа.

Какво да правим, ако подобно нещо се случи и с нашата кола? 
 
"Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско", поясни за NOVA Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

Проливен дъжд с буря парализира Истанбул, валежите не спират и в Гърция (ВИДЕО)
 
Тя обаче предупреди, че ако автомобилът има само „Гражданска отговорност”, това означава, че тя покрива само вредите, които ние ще нанесем на трети лица и няма нищо общо с природното бедствие, а щетите, нанесени от пороите, няма да бъдат обезщетени.
 
„Нека хората да бъдат спокойни, обаче. Всеки, който си е направил застраховка на автомобила, ще получи обезщетение от застрахователите“, допълни Кунова и посъветва гражданите да използват застрахователен брокер, който да ги координира и насочва при възникнали проблеми.

Външно съдействало на бедстващи българи в Гърция, прибират се у нас
 
„Масово всички застрахователни компании, които правят автомобилни застраховки, предлагат и асистанс за България и чужбина“, посочи още тя.
 
Председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери обясни последователността и какво точно трябва да направим при такъв инцидент, за да сме спокойни, че всичко ще е наред:
 
„Първото нещо, което трябва да направим, е да звъннем на застрахователния брокер. Ако например, имайки предвид случая, колата ни е тотално във водата, застрахователят ще ви каже какво да направите. Може да ви накара да направите снимки на автомобила, които да изпратите. От там нататък трябва да се извика Пътна помощ и да се вземе фактура. Ако има асистанс за чужбина, застрахователната компания ще осигури репатрак, вие ще качите автомобила и няма да плащате“.

Воден апокалипсис в Гърция
 
„Когато има природно бедствие, което е ясно, медийно и широко отразено, нито един застраховател не иска бележка от метеорологията или полицията, например в Гърция. Погрешно беше съобщено от консулството и посолството, че трябва да отиде и да се вземе такава бележка. Но застрахователите не искат такава бележка“, обясни Ивета Кунова.
 
Когато пътуваме в чужбина с автомобила си, първото нещо, което трябва да помислим, освен за автомобила, е и за нашето здраве, посъветва специалистът и допълни:
 
„Хората е добре да направят и медицинска застраховка, която ще покрие злополуки или нещо свързано с нашето здраве. “
nova.bg