Ситуацията с бежанците все още не е овладяна, призна Йовчев
Ситуацията с бежанците все още не е овладяна, призна Йовчев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ситуацията с бежанците все още не е овладяна, призна Йовчев
66662
Ситуацията с бежанците все още не е овладяна, призна Йовчев
  • Ситуацията с бежанците все още не е овладяна, призна Йовчев

Към момента ситуацията с бежанците от Сирия все още не е овладяна напълно. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след двучасова среща в Министерски съвет с премиера Пламен Орешарски и  осем кметове на населени места, в които има сгради, подходящи за настаняване на бежанци. По думите му, ако бежанският поток не се увеличи, страната ни ще успее да се справи със ситуацията, но не изключи и по-тежки сценарии.

По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев на срещата са обсъдени всички възможни сценарии за развитието на ситуацията с бежанците. „Към момента ситуацията все още не е овладяна. Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се случат. Готвим се за най-тежките варианти. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва”, заяви Йовчев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че е получила разбиране относно проблемите, които е извела пред премиера и вътрешния министър. Поискала е и повече полицейско присъствие около бежанския лагер в квартал „Овча Купел”.

„Получих уверението на Цветлин Йовчев, че това ще се случи. Ще се вземат по-строги мерки затова настанените в центъра след 22.00 ч. да бъдат там, където е необходимо и да не се получава това напрежение”, заяви Фандъкова. Тя каза още, че ще съдейства с възможностите, които има общинска полиция и че вече е наредила изпращането на екип на общинска полиция в „Овча купел” и на патрул в централната градска част.

Ситуацията с бежанците все още не е овладяна призна Йовчев
netinfo

Кметът на Нова Загора каза, че в бежанския център в неговия град има място за 70 души, а вече има настанени над 130. Градоначалникът на Елхово Петър Киров пък изрази разочарование, че е разбрал от медиите, че в града му трябва да заработи бежански център до две седмици.

„Опасенията на общинското ръководство е, че е в непосредствена близост и социалният комплекс на общината, където имаме два центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и без родители, защитено жилище и рехабилитационен център за деца с увреждания. Аз чувам от медиите, че до две седмици ще работи, но как ще стане, аз не мога да отговоря”, заяви Киров.

Премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев отказаха да отговорят на журналистическите въпроси след срещата.