Синдикатът на пожарникарите: Нападките към огнеборците в Хитрино са обидни
Синдикатът на пожарникарите: Нападките към огнеборците в Хитрино са обидни / снимки: ОДМВР-Шумен

Според НСПС "Огнеборец" нападките към пожарникарите и спасителите в инцидента в с.Хитрино са неверни и обидни. Това се посочва в позиция на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" за трагичния инцидент в с. Хитрино.
Позицията е изпратена до медиите от пресцентъра на КНСБ.

НСПС "Огнеборец" изразява искрените си съболезнования и съпричастност към близките на загиналите и пострадалите при тежкия железопътен инцидент в с. Хитрино. От синдиката отбелязват, че въпреки трагедията, не могат да позволят в обществото да се насажда омраза към професията, като се тиражира невярна информация за действията на пожарникарите и спасителите.

Душите ни как ще се излекуват, питат се в Хитрино

"Ние като служители, упражняващи тази трудна и отговорна професия, сблъскващи се ежедневно с трагедиите на хората, сме на ясно, че при загуба на близък човек, хората се намират в различно от нормалното психологично състояние и често нямат реална преценка за времето", се посочва в позицията. НСПС "Огнеборец" смята, че това води до несправедливи обвинения, без да имат достатъчно обективна и професионална оценка на действията на спасителните екипи.

Жител на Хитрино: Жена ми изгоря жива (ВИДЕО)

Според синдиката преди да хвърлят обвинения, трябва да се отчетат фактите, че времето на възникване на инцидента, не е същото с времето за получаване на сигнала в службите за спешно реагиране. Инцидентът е възникнал в 05:37ч., а първият сигнал в Оперативния център на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението в град Шумен е получен в 05:42ч. и първите автомобили, заминават за произшествието в 05:43 ч, се посочва в позицията.

От синдиката отбелязват, че времето за пристигане от Шумен до с. Хитрино, което е на 20 километра, не може да бъде по-малко от 20 минути като се има предвид зимната обстановка и това, че все пак пожарните автомобили са тежки машини. Няма начин веднага, след момента на взрива, на място да има екипи, заявяват от синдиката.

Първият лекарски екип, влязъл в Хитрино: Видяхме пламъци до небето (ВИДЕО)

"Известно е, че инцидента е засегнал десетки сгради на обширна площ. Пристигането на първите екипи е станало в рамките на 16-17 минути, което е нормално предвид разстоянието, но това не означава, че следващите екипи, идващи от други още по-отдалечени градове, ще пристигнат по същото време ", се посочва в позицията.

Първите два пожарни автомобила, пристигайки на местопроизшествието, нямат физическа възможност да помогнат едновременно на всички в десетките засегнати сгради, отбелязват от "Огнеборец". Според синдиката основната им задача е била преценка на обстановката и вземане на правилни решения за недопускане следващи експлозии на другите цистерни. Това може да е повлияло върху оценката от страна на някои граждани, че пожарникарите са отказали да издирват затрупани хора, се отбелязва в позицията." Какво би се случило, ако те започнат веднага спасителни действия и в последващ момент започнат да избухват останалите цистерни!?! Тогава в какво щяхме да ги обвиняваме!?!", заявяват от "Огнеборец".

Взрив на цистерна в Хитрино не е имало

В позицията се допълва, че водата в пожарните автомобили е в ограничено количество, а в началният момент е необходимо да се подава с максимален дебит, което води до свършването в рамките на 3-4-5 минути и след това трябва да се заредят на възможно най - близкия водоизточник. Твърдението за пожарни автомобили без вода е абсурдно, допълват от синдиката.

Твърдението, че "половината пожарникари" са били пияни, и са се отнасяли грубо към гражданите, ще го оставим без коментар, посочват от "Огнеборец" и допълват, че е твърде обидно, за да бъде коментирано.

Кметът на Хитрино готов за "съд до последно" заради трагедията в селото (ВИДЕО)

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" винаги е защитавал и ще защитава от неверни твърдения и обидни нападки всички служители отдали се на тази благородна професия, допълват от синдиката и поздравяват всички участвали в спасителната акция от ГДПБЗН - МВР, също така и екипите на полицията, спешната помощ, БЧК и всички останали служби и граждани, отзовали се в помощ на хората пострадали при инцидента.