Силно земетресение разтърси района на Габрово
Силно земетресение разтърси района на Габрово / снимка: Sofia Photo Agency

Силно земетресение разтърси около 6:42 часа вчера Габровска област. Земният трус е усетен с бучене и разлюляване на високите етажи на сградите във всички общини. Най-слаб е бил в Севлиевско. Няма нанесени сериозни материални щети.

Обстановката в Габровска област след земетресението е спокойна. Хората са притеснени и уплашени, но няма случаи на паника. Паднали мазилки в няколко къщи и в гимназията по икономика в Дряново, срутени комини и счупени стъкла в Тревненско – за това съобщават слушателите на Дарик радио.

Според кмета на Габрово Томислав Дончев в селата Донино, Велковци и Лесичарка, където се предполага, че е бил епицентърът на земетресението, няма нанесени значителни материални щети.

„При оперативния дежурен няма постъпил сигнал за щети, за жертви и за разрушения. Още от ранните часове на деня екипи на Гражданска защита и на община Габрово обхождат селата около Габрово. Единственото е възбуда, до уплаха максимум като реакция у хората. Според нашите експерти трусът може да се окачестви като 4 степен по Медведев, Щпонхоер и Карник”, обясни кметът.

Томислав Дончев уточни, че от 1785 година, откогато се събира информация, няма данни за земетресения с епицентър на територията на Габровския регион.

Земетресението е усетено и в района на Велико Търново, Търговище и Шумен. На територията на област Велико Търново също няма данни за нанесени материални щети или пострадали хора, съобщиха от Гражданска защита. Земният трус е усетен най-силно в град Велико Търново, по-слабо в Горна Оряховица, Лясковец и Стражица.

Земетресението с епицентър в Габровско бе усетено и в две от седемте общини в Разградска област, съобщиха от местната дирекция "Гражданска защита". Стреснали са се живеещи в апартаменти над четвърти етаж в Кубрат и Самуил, няма данни за материални щети и пострадали хора.

Продължават проверките, разпоредени от вицепремиера Емел Етем в районите, в които е усетено земетресението, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Екипи на министерството извършват огледи в областите Габрово и Велико Търново. Трусът е усетен леко и по високите етажи в Търговище, Шумен и Казанлък, но до момента няма сигнали за причинени материални щети, уточниха от министерството.

В 21:03 часа бе регистриран нов трус. Няма данни за силата му, не се съобщава за нанесени щети.