/ ThinkStock/Getty Images
Спешна проверка на бургаската екоинспекция заради сигнал от природозащитници за строителни дейности на плажа "Св. Тома". Оказа се обаче, че на входа на курортния комплекс има свлачище, а фирма с изрядни документи работи по укрепването на брега, съобщава БНТ.

Проект за план за застрояване зад плаж „Силистар“ разбуни духовете
 
Теренът е между т. нар. Шофьорски плаж и комплекса "Св. Тома" до местността "Алепу". От екоиснпекцията потвърдиха, че при тях има инвестиционно предложение за строеж на курортен комплекс, което е минало всички процедури и практически е законно. Инвестиционното намерение съответствало и на предвижданията на Общия устройствен план на община Созопол.
 
Детелина Иванова от РИОСВ-Бургас коментира: "Тъй като е регистрирано свлачище в района се предвижда като първи етап укрепване на терена, след което ще започне и основното строителство".

Бизнесмен от Бургас поръчал разораването на дюните в "Смокиня", трима са в ареста
 
От строителната фирма казаха, че тук още преди около пет години е започнало свличане на земна маса. Укрепването се извършва на площ от 1000 кв.м.
 
Ангел Бърнев: "Това свлачище компрометира асфалтовия път, засегна голяма част от асфалтовата ивица, застраши част от инфраструктурата на съседния комплекс. Това съоръжение представлява само и единствено брегоукрепване на това свлачище".
 
Укрепването на брега трябва да завърши до началото на летния сезон, казаха от строителната фирма.
БНТ