Ще стопанисва ли община Созопол остров Свети Иван?

/ / Thinkstock/Getty Images
Созопол е на път да стопанисва най-големия остров по Черноморието ни - о.Свети Иван. Това ще поиска местната власт.
 
"Надявам се премиерът наистина да удържи на думата си. В крайна сметка е казал, че ще го даде на Созопол. Аз пак казвам не го искам да стане общински, а да бъде за стопанисване, да търсим европейски и държавни средства", заяви кметът на Община Созопол Панайот Рейзи.
 
България на пет острова - необитаемите острови на съкровищата

На остров Свети Иван от години се провеждат археологически разкопки и вече бе разкрит манастир с няколко некропола на монасите, стопанисвали светилището. Идеята на местната власт е да бъде реставриран и превърнат в предпочитана дестинация за поклоннически туризъм.
 
"Там, ако се направят два кея, ако се инвестират пари за изграждането на манастира, ще стане сериозен туристически продукт. Щ бъде много добре за всички, защото в момента с една хубава яхта там не можеш да спреш. Трябва да спреш на море, да влизаш с малката лодка, и да излизате навън", обясни кметът Рейзи.
 
Наш емисар ще проучва историята на остров "Св. Иван" в архива на Вселенската патриаршия

През новия туристически сезон археологическите дейности на остров Свети Иван ще продължат.
 
"Интересни са находките от Свети Иван, едно кале започва да се проучва - тракийско кале от V-IV в. пр.Хр. Колегите от националния музей работят там. Сега може би предвижданията за следващата година са то да влезе в полезрението и в обема на международния проучвателски проект", заяви директорът на Регионалния исторически музей, инж. Димитър Недев.
 
Чудото в новата гробница на остров Свети Иван

Инж. Недев разкри още, че от новия археологически сезон в Созопол стартират археологически дейности на надгробни могили в района на "Мапите".
 
Хиляди турци и руснаци са посетили разкопките на остров "Св. Иван"

През август у нас се очакват и френски учени, които тази година навършват 15-годишна съвместна работа с българска експедиция, ръководена от археолога доц. д-р Кръстина Панайотова. Те ще работят по забележителен обект в местността "Месарите" край Созопол, където ще проучват единствените на територията на България крайградски имения на гръцката колония Аполония Понтийска, датиращи от V до III в. пр.Хр.
 
Созопол е най-успешната дестинация в България и топ 3 в света

Българо-френските взаимоотношения ще бъдат скрепени с изложба на Лувъра у нас през юни, както и на български ценности в Лувъра по-късно. През месец юли екипът на доц.д-р Кръстина Панайотова ще продължи работа на остров Свети Кирик, чиято дейност и тази година ще привлече доброволци от цял свят.
БГНЕС