Хиляди турци и руснаци са посетили разкопките на остров Свети Иван
Хиляди турци и руснаци са посетили разкопките на остров Свети Иван / diyana bedrosyan

Повече от 300 туристи всекидневно преминават през остров Свети Иван, където преди пет години бяха открити частици от светите мощи на Йоан Кръстител.

"По някаква причина твърдят, че няма интерес към разкопките, но това далеч не е така. Ежедневно, докато екипите ни работят край базиликата, посрещаме стотици туристи. Те не пристигат организирано, а често индивидуално", обясни историкът проф. Казимир Попконстантинов.

По думите му, най-многобройни били руските туристи, но не били малко и турците, които пристигали специално, заради откритите мощи Иоан Кръстител /почитан и от мюсюлмани/ и интересните археологически открития на острова.

"Туристите често пристигат индивидуално и са възхитени от историческата стойност на това място. Дори група чужденци дариха голяма икона, която по тяхна инициатива е поставена в района над разкопките нд хилядолетната базилика", разказа още проф. Попконстантинов, който преди дни за пореден път се натъкна на удивителна находка, с голямо значение за българската археология и християнската история като цяло.