Ще провеждаме експериментално електронно гласуване
Ще провеждаме експериментално електронно гласуване / ThinkStock/Getty Images

Експериментално електронно гласуване ще бъде произведено след 1 януари 2018 г. в три последователни избора, включително частични, в един район на страната.

Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.

В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът

До тази дата Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати.

ЦИК трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

Задължителното гласуване мина на първо четене

В случай че експерименталното електронно гласуване е успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.

Приеха електронното гласуване

В отрицателен вот Михаил Миков от "БСП лява България" заяви, че с разпоредбите се дава възможност за манипулация на електронното гласуване. По думите му тя е заложена в текста, според който звеното за техническо осигуряване на електронното гласуване работи в координация с МС.

По време на дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази убеденост, че много скоро в България ще можем да гласуваме електронно, дистанционно и при гарантиране на тайната на вота.

Източник: БТА