В бюлетината ще има квадратче Не подкрепям никого, реши парламентът
В бюлетината ще има квадратче Не подкрепям никого, реши парламентът / Sofia Photo Agency, архив
В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
86446
В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
  • В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
  • В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
  • В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът
  • В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", реши парламентът

В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", решиха депутатите с окончателното гласуване на текстове от Изборния кодекс. Гласът обаче няма да има значение за прага за влизане в парламента, който остава 4%.

Квадратче "Не гласувам за никого" в бюлетината ще има, резултатът от него обаче няма да се брои с останалите. Депутатите приеха предложението на колегата си от РБ Димитър Делчев за парламентарни избори вотът от квадратчето „Не подкрепям никого" да не важи при определяне на прага за влизане в Народното събрание.

Още вчера на среща при премиера партиите от управляващата коалиция се разбраха, че гласовете в новодобавеното квадратче да се отчитат за действителни, но да не се броят при разпределение на мандатите в парламента, за да не се вдига изборната бариера.

Янаки Стоилов от левицата предупреди, че ако вотът "Не подкрепам никого" не бъде изчислен като останалите възможни, това ще деформира гласовете на останалите партии след преразпределението.

В отговор депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев направи други изчисления за математическото разпределение на гласовете, спрямо депутатите в родния парламент: "Интересно е да ми кажете откъде е заимстван този новаторски опит, защото от утвърдените демократични системи аз не познавам такъв. Ако някой се притеснява от начина на изчисляване на действителните гласове, че те ще се вдигнат, а това в действителност е така - броят на гласовете, а от там и гласовете, които са необходими за минаване на 4%-тната бариера - да дойде и да го каже.

Депутатите в залата му отговориха, че тази опция се прилага в много страни, като Гърция, Индия, Украйна, Испания, Колумбия. Дайте, колеги, ние сме тук в една безпринципна коалиция, има възможност да свалим тази бариера на 2-3%... Но да следваме логиката на промените, които се правят".

В същото време депутатът Петър Славов от Реформаторския блок обясни, че целта на предложението политиците да знаят колко точно е протестният вот, е важно, защото така конкретно ще се види отношението на гласоподавателите към политиката у нас.

"Важно е, защото този вот ще покаже отношението към статуквото и тези гласове ще се отделят в специална графа и ще отразят мнението на хората, които не са съгласни със системата. Досега се брояха слагаха заедно със сбъркани, сгрешени, няма да се броят като невалидни. Това е изрично казано протестен вот, а политиците ще могат да си направят ясна сметка как са управлявали и дали хората са доволни от тях", обясни той.

Плевнелиев за Изборния кодекс: Имам своята тежка крайна дума

В рамките на близо 15-часово пленарно заседание, продължило до посред нощ вчера, парламентът прие част от текстовете на промените в Изборния кодекс. С тях той отхвърли предложението за промените, предвиждащи предизборната кампания да бъде намалена от 30 на 21 дни. Така тя ще запази досегашната си продължителност от 30 дни, но всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, в зависимост от своята преценка.

Народното събрание отхвърли възможността предизборната кампания да се води на друг език, когато е осигурен превод. За това имаше две предложения, но и двете бяха отхвърлени.

Със 111 гласа „за", 5 „против" и 6 „въздържал се", парламентът прие неупражнилите избирателното си право гласоподаватели, на два поредни избора от един и същи вид, без уважителни причини, да бъдат санкционирани със заличаване от изборните списъци.

Единодушно, със 121 гласа, депутатите отхвърлиха възможността за предоставяне на стимули за гласопадавателите, упражнили правото си на глас.

На среща с Борисов управляващите се договориха за някои промени в Изборния кодекс

В промените е заложено ЦИК да обявява края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната не по-късно от 21:00., а не както досега - 20:00 ч.

Чрез жребий ще се определят поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от България, поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент, както и поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите при избори за общински съветници и кметове на републиката.

Обявяването им ще бъде не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Неправителствени организации с предмет на дейност в областта на защитата на политическите права на гражданите ще могат да излъчват наблюдатели на изборите.