/ ThinkStock/Getty Images
Шофьорът, блъснал автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“, остава в ареста
97529
Шофьорът, блъснал автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“, остава в ареста
  • Шофьорът, блъснал автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“, остава в ареста
Софийският районен съд остави в ареста виновника за катастрофата на магистрала „Тракия”, в която ТИР блъсна автобус на градския транспорт. Основният мотив за налагането на най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража” на Гьокхан Кахриман е, че има реален шанс обвиняемият да се укрие.
 
Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано на втора инстанция. 
 
Катастрофа между ТИР и автобус на входа на София, има пострадали (СНИМКИ/ВИДЕО)

В заседателната зала прокурорът каза, че престъплението, независимо от това, че е по непредпазливост, е с висока обществена опасност. Защитникът на Кахриман адвокат Стоев пък заяви пред съда, че турският гражданин е с постоянен адрес и начинът, по който изкарва прехраната си - като шофьор на ТИР, не би му позволил да се укрие, тъй като няма да може да пътува и да преминава през граници.
 
Съдът обаче подкрепи прокуратурата и счете, че е на лице риск обвиняемият да се укрие. Като основна причина беше изтъкната професията на Кахриман, която налага чести пътувания. Според съда въпреки постоянния адрес, който обвиняемият има в Турция, не е ясно дали ще бъде открит при старта на делото.
 
Повдигнаха обвинение на шофьора на ТИР-а, ударил автобус

Последните думи на турския гражданин пред съдебния състав бяха, че иска делото да приключи възможно най-бързо.
 
Решението на първоинстанционния съд може да бъде обжалвано на 31 май пред Софийски градски съд. По неофициална информация още тогава защитата ще пледира за споразумение, което означава, че делото ще се гледа по съкратената процедура и обвиняемият ще направи пълни самопризнания.
 

тир катастрофа
БГНЕС, архив

 
Катастрофата стана на 23 май на магистрала „Тракия” на входа на София. ТИР с турска регистрация, управляван от Гьокхан Кахриман, избута в канавката автобус на градския транспорт, в който се возеха около 25 души. Двама от тях пострадаха тежко и бяха с опасност за живота, а други 10 получиха по-леки наранявания. По последна информация в критично състояние остава само един от пострадалите.