/ ThinkStock/Getty Images
Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които не се лекуват и могат да получат мозъчен удар нямат да имат право да шофират. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си. Откажат ли или състоянието им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.
 
Тези рестриктивни мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия са залегнали в проект за изменение в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. В момента те са публикувани за обществено обсъждане, пише „Монитор”. Ако бъдат приети, строгите изисквания и забрани ще влязат в сила от 2018 г.
 
Неадекватен шофьор блъсна полицейски автомобили и рани униформен

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство, само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.
 
Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, вкючително и изкуствено сърце. На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.
 
Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.