Шестима от „Шейховете вече са осъдени
Шестима от „Шейховете вече са осъдени / Sofia Photo Agency
Шестима от „Шейховете" вече са осъдени
49937
Шестима от „Шейховете" вече са осъдени
  • Шестима от „Шейховете" вече са осъдени

Шестима от участниците в организираната престъпна група „Шейховете" вече са осъдени, съобщиха от специализираната прокуратура. Сред тях са и двама от общо четиримата служители на полицията, които повече от година източвали гориво от бензинопровод на "Лукойл" в Бургас. В разследването са използвани СРС-та за проследяване на хората. От първи януари до момента новосъздадената спецпрокуратура е направила 22 собствени проверки, като по шест от тях са образувани досъдебни производства.

Валентин Атанасов, Димитър Стойчев, Георги Богданов и Валентин Станев са полицейски служители, които са били част от организираната група за източване на гориво. Общо 12 души бяха заловени през август 2010 г. при операция „Шейховете". В продължение на година групата източвала гориво от комбината, а с помощта на специален камион се осъществявала и продажбата му на частни лица. Двама от полицаите изпълнявали функции по охрана в района, в който се източвало горивото. В групата е участвал и диспечер, който е работил в „Лукойл Нефтохим", който информирал кога и какъв тип гориво ще бъде транспортирано, обясни говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков: Групата е развивала дейност повече от една година. Доказването на размера на щетите е изключително труден и сложен процес. Това, че самата група е разбита и самият факт, че тази група в продължение на една година е източвала гориво от продуктопроводите на „Нефтохим", никак не е малозначително".

По 84 преписки и дела работи новосъздадената специализирана прокуратура, която започна официално работа от началото на годината. Публичност и прозрачност в работата, както и ежемесечни отчети обеща ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.