Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява, заяви шефът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП
Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява. Това заяви в студиото на NOVA комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

По думите на специалиста това личало от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са към места, където има изборни секции.

Цели се да се всее смут и страх в населението”, допълни той.

МВР ще проверява хора с обемисти багажи пред изборните секции

Припомняме, че вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната през изминалата седмица и наруши образователния процес. По случая беше задържано 17-годишно момче от София. За 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна. Той използвал три интернет ресурса.

Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. Комисар Владимир Димитров отличи проблем в системата за киберзащита у нас.

17-годишен ученик е арестуван за имейлите с бомбените заплахи в училищата

„Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия”, категоричен беше той.
NOVA