/ ВМА
Към момента 59-годишният пациент е контактен, продължава лечението му
В навечерието на Нова година специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация на 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване, съобщиха от лечебното заведение.

Ананиев: Донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело (ВИДЕО/СНИМКИ)

Донорът е мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма, информират от ВМА.

Съобщението за възникналата донорска ситуация в гр. Плевен е получено на 29 декември от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточняват от лечебното заведение. Веднага е бил сформиран екип, който заминава за Плевен още в 7 часа сутринта на 30 декември, където е осъществил експлантацията на черния дроб.

Ананиев се срещна с белодробно трансплантирания Мариян Горбан

Професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология съобщава, че към момента пациентът е контактен и адекватен и продължава лечението му. Той обобщава, че технически трансплантацията е била трудна, с продължителност около шест часа, но е станала добре, посочват от пресцентъра на ВМА.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.