СГС остави в ареста Христо Върбанов-Папата
СГС остави в ареста Христо Върбанов-Папата / снимка: БГНЕС

Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Христо Върбанов-Папата.

Върбанов има три обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за изнудване и за търговия с влияние. В организираната престъпна група, която Станка Върбанова - дъщеря на Върбанов, Борис Маринов, Тома Илиев и Златко Танев, Ицо Папата е бил ръководител. Станка, Маринов и Илиев са с мерки за неотклонение „парична гаранция”, а срещу Танев още няма повдигнато обвинение, тъй като не е намерен.

Съдът прецени, че има достатъчно доказателства, които да уличават Папата и за трите обвинения, които са му повдигнати. Освен това, според магистратите, при по-лека мярка има реална опасност той да извърши друго престъпление. Магистратите изтъкнаха, че Върбанов има седем влезли в сила присъди - първите шест до 1987 г., а последната от 2003 г. - глоба.

По делото за изнудване има много свидетели, сред тях е и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, стана ясно от думите на Емил Милев, адвокат на Папата. Има и записани СРС-та на разговорите между Папата и хората, които е изнудвал. Според обвинението той е поискал 300 000 лева от бащата на Любо Къдравия, за да отърве сина му от затвора. От Диана Владова Ицо Папата поискал 100 000 евро за мъжа й Станчо Владов.

Самият Христо Върбанов поиска по-лека мярка за неотклонение като каза, че целта на ареста му е да не бъде осъден Владов и Любо Къдравия. Върбанов каза, че е болен, има високо кръвно, през 2007 г. бил прострелян и останал два месеца в кома, сега пък има патрон в белия дроб.

Адвокатът му обясни парите, намерени в дъщерята на Върбанов по време на полицейската акция, с това, че Диана Владова ги подхвърлила. Дъщерята на Папата ги скрила, тъй като се изплашила когато нахлули баретите. Адвокатът обясни, че Върбанов през това време садил цветя, информира още БГНЕС.

Мярката на Христо Върбанов не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд. Делото там е насрочено за 17 април.

Христо Върбанов-Папата беше арестуван на 6 април в Костинброд. Тогава ГДБОП нахлу в дома на самопровъзгласилия се за председател на ромското мешере и вуйчо на поп-фолк певеца Азис. Папата беше задържан заедно с дъщеря си и още един член на групата им за изнудване. Тримата са изнудвали семействата на двама подсъдими по дело за подготовка и поръчка за извършването на убийство и опит за убийство на бизнесмен, на прокурор от ВКП и още на две лица.

Участниците в престъпната група са поискали от близките на двамата подсъдими суми над 100 000 лева, като са се ангажирали да осигурят свидетели, които да въздействат в хода на делото. Акцията по задържането беше проведена непосредствено след получаване на сумата от 15 000 лева. Парите бяха открити у Папата и иззети заедно с мобилни телефони, сим карти и документи.