Сезират прокуратурата за престъпление по служба на Иван Григоров
Сезират прокуратурата за престъпление по служба на Иван Григоров / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Издателство "Сиела" ще сезира прокуратурата за престъпление по служба на досегашния председател на Върховния касационен съд Иван Григоров заради търга за отдаване под наем на книжарницата в Съдебната палата в София. Това съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство “Сиела”.

“Сиела” обжалва заповедта на председателя на ВКС Иван Григоров за търга, но процедурата не е спряна, въпреки че такива са разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, заяви Веселин Тодоров.

Според него процедурата е била необективна и нагласена така, че да спечели друго издателство - "Сиби", което не отговаряло на много от изискванията. По думите на Тодоров създаденото през 1995 година издателство "Сиби" не отговаря на условието за участие да търгува с юридическа литература в съдебната система поне от 15 година. Той отбеляза и че само "Сиела" притежава изискваната референция от европейска съдебна институция, докато от "Сиби" представили документ, в който пише, че им се отказва такава референция.

Предложената от "Сиела" цена била 50 на сто по-висока. Оборотът на тази книжарница е под 1 на сто от годишния ни оборот, но погазването на законите от представители на съдебната система не е приемливо и ако пропускаме тези неща, означава, че ставаме съучастници, коментираха още от "Сиела".