/ БГНЕС
От Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН обясниха на какво се дължи северното сияние, видяно в четвъртък вечер в небето.

Полярно сияние озари небето над България 

сияние
БГНЕС


"Този път прогнозата се сбъдна. Много силна магнитна буря обхвана Земята вчера. Малко след 18ч. българско време апаратурата в Геомагнитна обсерватория Панагюрище регистрира резкия скок в стойностите на магнитното поле. В планетарен мащаб бурята е от категория G4 (много силна), но на територията на нашата страна измерените вариации са с една степен по-ниски", пишат от НИГГГ.

сияние
БГНЕС

Оттам допълват, че пикът на смущенията е регистриран малко след полунощ, като се очаква до края на седмицата полето да се нормализира.

Магнитни бури от този клас се регистрират сравнително рядко – една-две годишно, пишат още от НИГГГ.

Припомняме, че последната такава буря бе наблюдавана през м. май, когато част от северното сияние беше видима и от територията на нашата страна.

Учените от НИГГГ са направили приложение, където са достъпни данните от ГМО Панагюрище в реално време тук. К-индексите от 9-балната скала са представени в цветовете на светофара. В него има и графика, показваща филтрирания сигнал на високочестотните геомагнитни смущения, който ясно показва хода на бурята.

 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня