Серия от срещи на здравните власти с учители и преподаватели, които отказват да се ваксинират.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев е в ямболското село Бояджик, където няма нито един желаещ учител да му бъде поставена ваксина. А здравни експерти предупреждават да не се бърза с отпускането на мерките заради новия щам на коронавируса.

Кунчев напомни на присъстващите, че изборът дали да се ваксинират е личен. Той призна, че осъзнава, че ограничителните мерки са омръзнали на хората, но това е начинът за овладяване на заразата.

Той призова всички, които се интересуват от информация за ваксините, да се обърнат към медицинските специалисти. Доц. Кунчев разясни на учители от региона какви са ползите от ваксиниране.

Още в началото на срещата, на която присъства и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, той заяви, че ситуацията в България остава сложна, въпреки ниските нива на заболеваемост и смъртност.

Ваксинирането обаче все още не е масово сред учителите. Това е и причината да започне серия от срещи. Ваксинирането е доброволно, но информацията от многото и различни канали обърква учителите, които не могат да вземат решение.

Това призна и доц. Ангел Кунчев, който заяви, че трябва да се правят по-дълбока разяснителна кампания, която да поясни видовете ваксини, начините на ваксиниране и ситуацията в страната.

„Начинът да го избегнем не са много, те са два-три. Единият начин е с мерките, които омръзнаха на всички. Давам си сметка, че не можем безкрайно да издържим с такъв тип мерки. И това е по-приемливата част, има заведения и ресторанти, които не работят от 4-5 месеца”, обясни Кунчев.

„Много добре си даваме сметка, колко са тежки мерките. От друга страна имаме Европа реши да действа като едно пространство и предварително да налее огромни средства в компании, които разработват ваксината. В момента всички държави се борят за някакви количества ваксини и се борят жестоко”, добави той.

Според доц. Ангел Кунчев, до края на годината ще излязат още ваксини, но тогава ще е късно за масова ваксинация. Според него, ваксинирането трябва да е ускорената борба срещу вируса.
nova.bg