"От 1 август планираме да въведем и електронната хоспитализация. Дигитализацията в сектор "Здравеопазване" е процес, който е започнал при предишни правителства. За седемте месеца на служебното правителство, като че ли това беше в застой. През последните 6 месеца ние направихме така, че да се навакса закъснението, защото това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването "на светло". Това каза на брифинг министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова.

По думите ѝ всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи.

"Преди да поставим пациента в центъра на здравеопазването, обаче, процесите трябва да са ясни, медицинските специалисти трябва да работят в екип и да бъдат мотивирани. Част от тези процеси започват именно с дигитализацията", посочи Сербезова.

Тя добави, че за изминалите 6 месеца Националната здравна информационна система е въвела 15 електронни административни услуги. 

"Ще можем да проследяваме, не само какви лекарства са ни изписани, какви прегледи са назначавани и осъществени, но няма да е необходимо да обикаляме от специалист на специалист с цялата си медицинска документация. Предстои електронно въвеждани и на всички видове задължителни имунизации", каза още министърът на здравеопазването.

"През последните няколко месеца беше извършена тиха революция в нашето здравеопазване, а именно реалното въвеждане на електронното здравеопазване и дигитализацията. За здраве държавата, като публичен ресурс, ежегодно разходва около 7 млрд. лв. Въпреки това до момента тези средства "не бяха обхванати" от електронното здравеопазване", отбеляза от своя страна началникът на кабинета и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов.

Той припомни, че от 1 юни всички прегледи на пациенти при ОПЛ и специалисти в извънболничната помощ се подават в НЗИС.

"От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат дигитализирани, т.е. направлението за хоспитализация вече ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента. Ще бъде ясно в кои болнични структури, колко пациента, с какви диагнози и кога са постъпили и изписани. По този начин ще се преустанови обикалянето на линейките в търсене на свободни болнични легла", уточни началникът на кабинета.

"На база постигнатото и предстоящото по отношение изграждането на НЗИС ще могат да се извършват всякакви детайлни анализи, като например кои са най-честите заболявания в популацията, кои са най-често назначаваните изследвания, най-често съществуващите придружаващи заболявания и т.н.", посочи доц. Пандов. Той каза, че вече е изработен проект на нормативен акт, с който се регламентират структурата на НЗИС, нивата на достъп до данни, начинът на идентификация на лицата, както и цялата правна рамка на системата.

В рамките на пресконференцията здравният министър съобщи, че от месец юни до месец декември предстоят още: въвеждането на електронната хоспитализация; на електронното подаване на информация за дейностите, извършени в ЛЗБП; надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.