Санкционират „Шейново” и „Пирогов” за грешки в лечението на родилка
Санкционират „Шейново” и „Пирогов” за грешки в лечението на родилка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Санкционират „Шейново” и „Пирогов” за грешки в лечението на родилка
46953
Санкционират „Шейново” и „Пирогов” за грешки в лечението на родилка
  • Санкционират „Шейново” и „Пирогов” за грешки в лечението на родилка

Болниците „Шейново" и „Пирогов" ще бъдат санкционирани заради грешки при лечението на 19-годишната родилка Деяна, която почина след като 42 дни се бори за живота си без лекарите да могат да й поставят диагноза. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Момичето беше лекувано в четири болници. След като ражда Деяна е изписана здрава, според болница „Шейново". След това е приета в Инфекциозна болница, където констатират, че родилката задържа вода. В „Пирогов" е приета след няколко часа разкарване с линейка. Направена й е спешна операция. Следва кратко стабилизиране и приемане в „Александровска", където постепенно органите й отказват, докато лекарите сменят диагнозите.

В неделя засегнати пациенти от лекарски грешки и техните близки ще протестират пред сградата на парламента.

Здравният министър коментира: „Хората имат право да си търсят правата, да търсят защита и да искат справедливост. Не съм запознат с конкретния протест, но медицинският одит разгледа последния случай за родилка, която беше лекувана в много от клиниките. Вече имам доклад, посочени са определени слабости. Някога в медицината се случва дори и родилки да загубят живота си поради много тежки състояния, какъвто беше случаят с тази родилка - много тежка инфекция. Хората имат право да знаят. Министерството и неговата агенция „Медицински одит" работи точно за това - където има грешки, се санкционират. Ако не се лъжа, мисля, че ще има санкция за болниците „Шейново" и „Пирогов".

Според доклада на агенция „Медицински одит" от болница „Шейново" пациентката е изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания. В „Пирогов" на родилката не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието й.