С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати
С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати / DarikNews.bg, Дарик Варна, Пламен Петров
С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати
45612
С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати
  • С нови френски вертолети ще борим терористи и пирати

През ноември се очаква Българската армия да разполага с три многоцелеви вертолета „Пантер". Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов при представянето на първия вертолет „Пантер" в състава на Военноморските сили на Българската армия във Варна. Другите две модерни летателни машини ще бъдат доставени следващия месец, уточни военният министър.

„С "Пантер" страната ни получава най-доброто. Хубавото е, че тези хеликоптери могат да се използват и за спасяване, така че ще имат приложение в мирно време", отбеляза премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията. Надявам се с тези три "Пантери" да не се говори повече по Шенгенското пространство, заяви Борисов и призова представителите на фирмата да кажат, че най-доброто от света е на българската шенгенска граница.

Цената на френския вертолет е 20 милиона евро без боеприпасите и логистичната поддръжка. Разполага с торпедни системи и 20 мм оръдие. Вертолетът може да се използва за борба с терористи и пирати, да служи за спасяване на хора и кораби. С едно зареждане може да прелети 150 мили, което е достатъчно за осигуряване на българския морски отговорен район.

Предстои изграждането на хангар за трите вертолета. „Пантер"ът обаче няма да може да каца на военните ни корвети. За целта е необходимо допълнително преоборудване на корабите, за което няма заложени средства за следващата година, разкри военният министър.

„За първи път, откакто служа във Военноморските сили, ми се случва да получа нещо, което е най-доброто в света", призна командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Той разкри, че от понеделник започва изпълнението на полетния план за обучението на пилотите, които ще управляват френския вертолет. Стартира и план за подготовка на спасителни плувци в специалния разузнавателен отряд. Шестима „тюлени" ще бъдат обучени да скачат от вертолета и да спасяват хора в морето.

Три вертолета МИ-14 от състава на ВМС ще бъдат ремонтирани през следващите две години. Други три МИ-14 ще бъдат продадени заради изтичане на летателния им ресурс, стана ясно по време на церемонията в морската вертолетна авиобаза „Чайка" край Варна. На нея присъстваха още министърът на транспорта Ивайло Московски, командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, генерали, адмирали и офицери от Българската армия.

Други новини от Варна