РЗС представиха предложенията си за реформи в Конституцията
РЗС представиха предложенията си за реформи в Конституцията / cнимкa: Sofia Photo Agency

Извънредното положение в България трябва да бъде конституционно уредено и да се въведе мажоритарен вот. Това заяви основателят на партия „Ред, Законност, Справедливост” (РЗС) и бивш конституционен съдия – Георги Марков. По думите му в такива извънредни ситуации, цялата отговорност трябва да бъде в ръцете на една институция и тя трябва да е президентът. Това е част от конституционалната реформа, която предлагат от РЗС.

„Ние искаме радикални промени и в съдебната система”, категоричен беше народния представител Георги Марков. „Българската съдебна система не функционира. Нито един убиец до стената, нито един в затвора – това е България днес”, каза той. По думите му проблемите в съдебната система тръгват от Висшия съдебен съвет заради парламентарната квота, която по думите му трябва да отпадне.

Сред исканията си народните представители поместиха още категорично извеждане на прокуратурата от съдебната власт, като мандата на главния прокурор да е равен на този на държавния глава. Марков допълни още, че главния прокурор трябва да бъде назначаван суверенно и с решение на президента. Сред предложенията на партията бяха повече законодателна правомощия за институцията на президента и отпадането на възможността за обжалване на съдебни актове.