"Доближихме този етап, имайки едно от най-ниските нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както руското в София, така и българското в Москва - са функционирали нормално". Това пишат от посолството на Русия в България в официалната си фейсбук страница.

Поводът за публикацията е 143 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, но в нея се коментират и изгонените от България руски дипломати.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България е взела решение да експулсира 70 руски дипломати и служители в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три автобуса до "Летище София". От там те отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с хуманитарен статут.

От Руската Федерация се заканиха, че ще отговорят реципрочно на решението на България. Посланикът Елонора Митрофанова първо постави ултиматум за оттегляне на решението, но той не бе изпълнен. След изтичане на срока, Митрофанова предложи на президента Владимир Путин закриване на дипломатическата мисия в София. Все още не е съобщено какви ще са ответните мерки срещу България.

Русия все още разработва ответните мерки срещу България заради изгонените дипломати

"Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало", заявяват от посолството. 

"В същото време констатираме, че народите на Русия и България продължават да се възприемат с топлина и симпатия. Благодарни сме на хиляди български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България.

Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепват дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия", изразяват своето съжаление от руското посолство в официалната си фейсбук страница. 

Изгонените руски дипломати напуснаха България (СНИМКИ/ВИДЕО)

"И макар на днешния етап бъдещето на руско-българските отношения е мъгливо, цялата ни съвместна история доказва, че трудностите са разрешими. За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими", завършва постът в социалните мрежи на руското посолство. 
Посолство на Русия в България