Румяна Коларова започва с първи стъпки в реформата за средното образование
Румяна Коларова започва с първи стъпки в реформата за средното образование / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще
бъде основен приоритет в работата на
министър Румяна Коларова

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, която днес прие поста от досегашния министър Анелия Клисарова в министерството.

По думите на министър Коларова образованието не е система, в която за два месеца и половина могат да бъдат направени революционни промени, но приемствеността е много важна. И двамата министри са на мнение, че образованието е надполитическо и децата са тези, които ще водят държавата напред.

Анелия Клисарова подари на своя наследник на поста ученически звънец и каза, че най-важната задача за новия министър е успешното откриване на учебната година на 15 септември.

Сред приоритетите, върху които ще работи, Румяна Коларова открои ОП „Наука и образование”, която вече е в решителната си фаза. Тя обърна внимание на Стратегията за висше образование, която беше внесена в Народното събрание, без да бъде приета. Служебният министър каза, че има идея да съгласува стратегията и да я актуализира съобразно един работещ план за действие.

Началото на учебната година за ученици и студенти Коларова открои като втори приоритет. Още по-важно според министъра е да се направят първи стъпки в реформата за средното образование.

Допълнението и изменението на Закона за средното образование беше приет с впечатляващ консенсус в Народното събрание, отбеляза Коларова. На въпрос с кои заместник-министри ще работи, новият министър отговори, че екипът й е готов, но ще го обяви през следващата седмица.