/ БГНЕС
Борисов завлича ГЕРБ и съпартийците си на дъното, каза президентът
"Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват, особено когато са ясни и еднозначни", заяви президентът Румен Радев пред медиите по повод тълкуването на конституционните съдии докъде се простира имунитетът му. 

"Всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност", добави Радев.

КС: Президентът не може да бъде разследван, ако няма данни за престъпление
 
Той заключи, че поредният запис, приписан на премиера отпреди ден, показвал ясно кой е поръчителят на очернящите атаки срещу президентската институция. И обвини Бойко Борисов, че пред камерите говори измамно за единение и диалог между институциите, но всъщност "по телефона дава съвсем други указания".

"Жалкото е, че в в паническите опити за лично спасение министър-председателят Борисов завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното, а там има много почтени хора, и сега те трябва да носят чуждия позор", заключи Румен Радев.

Той отново призова за оставките на премиера и главния прокурор, като натърти, че ситуацията е вече необратима и само това е изходът. Попитан дали оправдава блокадите на кръстовища из столицата, президентът заяви, че винаги е призовавал за спазването на законите.

"Но когато самият министър-председател системно гази закона и Конституцията, вие какво очаквате от гражданите, които искат да си върнат държавата", оправда спирането на движението Радев. Протестите, по думите му, отваряли пътя към бъдещето на България.

Румен Радев каза още, че е готов със служебен кабинет.

„Готов съм със служебен Кабинет. Моята професия ме е научила да съм готов. Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари”, направи намек за професията на премиера той.

"Преживяваме исторически дни и тази история се пише от всички българи от всички възрасти, хората са по площадите скандират "мутри, вън"ии аз не виждам сила, която да може да й противопостои. И затова този процес е необратим. Всяко упорство на кабинета и главния прокурор само ескалира кризата", заключи президентът, който отиде на събитие на Иво Прокопиев и "Капитал" в резиденция "Лозенец".