/ БГНЕС
Възможността за доставка на специализирана медицинска апаратура, в това число и респиратори, от Израел за България обсъди в телефонен разговор президентът Румен Радев със своя израелски колега президента Реувен Ривлин.

Според международни класации, Държавата Израел е на първо място сред нaй-бeзoпacнитe cтpaни в cвeтa по отношение на коронавируса с оглед на своевременното прилагане на тестове, диагностициране и предоставяне на лечение. Българският държавен глава отбеляза нарастващото производство на висококачествени респиратори в Израел и изрази интереса на страната ни за покупка на такава специализирана медицинска апаратура.
 
Двамата президенти обсъдиха последствията от разпространението на коронавируса, което продължава да се отразява негативно на здравето и благосъстоянието на хората в двете страни, и подчертаха необходимостта от повишено сътрудничество, обмяна на положителен опит и взаимопомощ. Президентът Радев благодари на своя израелски колега за бързата реакция на посолството на Израел в България, което направи дарение на медицински консумативи за Столичната община.
 
Изразена бе обща надежда, че в близко бъдеще ще бъде намерен  изход от възникналата политическа ситуация в Израел и двете държави ще подновят своето пълноценно и активно взаимноизгодно сътрудничество.
 
По време на разговора държавният глава Румен Радев изрази благопожелания към президента Реувен Ривлин и народа на Държавата Израел по случай големия религиозен празник Песах. От своя страна президентът Реувен Ривлин изказа благопожелания към българския държавен глава и православните граждани на България по повод предстоящото отбелязване на големия религиозен празник Великден.