БСП е готова за избори и имаме програма. Ако има избори, когато и да са те, аз съм сигурен, че ще получим голяма подкрепа. Това заяви в предаването на "Фокус" по NOVA Румен Гечев, депутат от БСП.

БСП остава в коалицията, иска управленска програма до края на годината

По думите му обаче целта не е избори, а отговорно поведение и приемане на актуализацията на Бюджет 2022. Гечев все пак призна, че на заседанието на Националния съвет на БСП днес е бил обсъден и вариант за ново правителство в рамките на това Народно събрание.

"Не мога да кажа дали решението е правителство без Кирил Петков премиер и Асен Василев финансов министър. Но не изключваме друго правителство с настоящия мандат", обясни той.

По-рано Националният съвет на левицата реши, че БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета. Той даде мандат на лидера Нинова и на депутатите на партията да проведат разговори с партиите "ПП", "ИТН" и "ДБ" за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г.

"При гласуването на бюджета във финансовата комисия Каримански даде почивка, за да се присъедини депутат от ГЕРБ преди да гласуваме. Така гласовете станаха 11 на 11 и бюджетът не бе одобрен. Има взаимодействие между ИТН и ГЕРБ, но това е нормално", разкри Гечев. Той все пак смята, че в пленарна зала ИТН ще подкрепят бюджета.

Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта

Депутатът направи и мрачна прогноза ако актуализацията не се случи.
"Около 3 млрд. лева няма да отидат в българските семейства с деца. Няма да отидат в поддържане на по-ниски цени на тока и парното, поради намалението на ДДС, нито в помощи за майчинските и бизнеса. Както и 1,5 млрд. лева при българските пенсионери. Ще влезем в есенно-зимния сезон без компенсации за хората и бизнеса, хиляди фирми ще фалират", посочи той.
NOVA