/ БГНЕС, архив
Столипиново - огнището на ислямския фундаментализъм в България
Ромските гета - бомба със закъснител?
94169
Ромските гета - бомба със закъснител?
  • Ромските гета - бомба със закъснител?
В ромските гета зрее бомба. За това предупреди от парламентарната трибуна депутатът от левицата Иво Христов. И даде пример – така както албанците са станали детонатор в Югославия, така у нас това може да се случи с ромите. Няколко часа депутатите обсъждаха административен мониторингов доклад за 2016 г. за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите и в крайна сметка го приеха.
 
Най-голямото гето на Балканите Столипиново, е огнището на ислямския фундаментализъм в България. След тази констатация депутатът от левицата Иво Христов предупреди, че липсва тревога от ситуацията в страната и подход какво да се прави:
 
"В тези гета зрее бомба и тази бомба започва да гърми. В тази работа има и закономерност. На следващо място - държави и общества се взривяват отвътре именно с такъв готов взривоопасен материал. Така че когато говорим за тези неща, на вас ще ви стане ясно, че бъдещето на отношенията между българите и циганите не е в полза на българите", каза той.
 
Критиките към подхода на управляващите бяха продължени и от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който призова институциите да излязат със становище за напрежението в Асеновград:
 
"Нека да се види какво прави изпълнителната власт! Изпращането на Динко, Пери и Перки в огнища от Изпълнителната власт няма да разреши въпроса".
 
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов призова да не се търсят виновници, а да се направи така, че всички да са равни пред закона:
 
"Държавата не си е вършила работата години наред. Ако се упрекваме кой какво е правил за ромското малцинство, всички го правиха на изборите. Нима гласовете не ги купуваха всички? Нима за неплатения ток не си затваряха очите всички? Нима като се сечаха дървета незаконно не си затваряхме очите? Не е честно тогава от тази трибуна да се нападаме всички, вместо да се обединим за важен проблем".
 
В приетият доклад обаче се констатира, че интеграцията на ромите напредва.