/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е сменила членовете на борда след подадена молба за освобождаване от изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК), обяви Нинова пред журналисти в парламента.

"Изпълнителният директор си подаде молба за освобождаване - смених останалите членове на борда", каза Нинова.

Нинова: Предстои преструктуриране и нови решения за Държавната консолидационна компания

"Искам да оптимизирам работата на държавните предприятия - знаете какви проблеми има там. Така че прецених, че искам нов състав на борда, с който да оптимизирам работат"а, допълни тя и уточни, че е поискала пълна проверка за работата на ДКК и очаква доклад от Сметната палата.

Относно разпита на премиера Кирил Петков в прокуратурата, Нинова коментира, че казусът се преекспонира.

"Всяка власт - законодателна, изпълнителна, съдебна, е длъжна да се включи в борбата с корупцията и задкулисието. За мен големият проблем е заровен в тази сграда и той е в лобисткото законодателство", добави тя.

Кирил Петков: Разпитът ми е излишен пиар

Нинова заяви, че голямата промяна в съдебната власт трябва да започне от Народното събрание. "Дали ще се казва главният прокурор Гешев или Иванов, или Петков, когато в закона не са заложени контролни органи и функции върху работата му, нещата ще продължат по същия начин", добави тя.

Нинова посочи, че от поне пет години апелират за съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. "Добре е да се смени Гешев, ние сме му искали оставката многократно, ако правилата, ако редът и законите останат в същия вид, то нищо съществено не сме променили. Никой не дава гаранции, че следващият главен прокурор няма да продължи по същата система на работа", добави тя.

Йорданова: Възможно най-скоро ще предложа освобождаване на Иван Гешев