/ Снимка: Георги Димитров
По думите й това е индикатор, че са на прав път в действията си
Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков, бе на разпит в прокуратурата заради участието си в среща от миналата седмица между главния прокурор Иван Гешев и Петков, на която премиерът е споменал имена, които може да са свързани с неправомерна дейност.

"В момента има на няколко фронта атаки срещу действията на правителството, което възприемаме единствено и само като индикатор, че сме на прав път", каза Бориславова пред медиите в отговор на въпрос за обвиненията, че изпълнителната власт оказва индиректен натиск върху прокуратурата. Тя добави, че действията на кабинета са насочени към това да се възстанови законността, справедливостта и институциите "да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по закон".

Лена Бориславова
Снимка: Георги Димитров


Кирил Петков: Разпитът ми е излишен пиар

Във връзка с разпита Лена Бориславова каза, че няма конкретни очаквания. Тя отбеляза, че правителството досега винаги е заявявало, че подкрепя да има институционален контрол. "Когато можем да помогнем, като граждани, на институциите да заработят както трябва, тогава винаги сме насреща", добави началникът на кабинета на Петков.

Бориславова допълни, че носи със себе си списък, като обясни, че той не е по-различен от информацията, предоставена от премиера Кирил Петков, който беше разпитан по-рано днес по същия казус. По думите й, на срещата от миналата седмица с главния прокурор акцент е бил не списъкът с имена, а закриването на специализираното правосъдие.

След разпита тя се спря пред медиите и обясни: "Моето очакване сега е, че след като аз и премиерът бяхме призовани за това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин, който ги чете и следи, също да бъде призован, за да даде обяснения защо и как прокуратурата, ако счита тези данни за основателни, да провежда разследване".

Бориславова заяви, че ще очакват да видят как ще реагира прокуратурата оттук нататък и дали ще има разследвания. "Надявам се институциите да започнат да работят най-накрая, както се очаква от тях", допълни тя. 



На срещата с Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев обясни, че слабите резултати в борбата с корупцията се дължат на работата на съдилищата, следствието и МВР и некачествено законодателство и това не е свързано с прокуратурата. Така описа пред медиите срещата между Гешев и Петков началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова, след като престоя на разпит в прокуратурата близо час. "Интересно е как веднага след срещата прокуратурата се самосезира и ни извика на разпит", попита Бориславова.

"Политиката на правителството е, че всички трябва да се борим срещу бичовете на обществото и МВР трябва да е част от тази борба, заедно с всички останали", каза Бориславова.

По повод прессъобщението на държавното обвинение, че ще изиска от МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, пълна информация за лицата от списъка, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия, Бориславова заяви, че ще се радва, ако МВР съдейства на прокуратурата.

"Надявам се, че институциите настина ще започнат да си взаимодейства, за да се борим с несправедливостта, която резултират от тези високи нива на корупция", посочи още Бориславова.

На въпрос какво смята за изказването на президента Румен Радев, че разпитът на премиера днес в прокуратурата е "форма на институционално изнудване", Бориславова заяви: "това е коментар, който не мога да отрека, но нека да видим как ще действа прокуратурата оттук нататък, да видим дали ще има наистина разследвания".