По думите му между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество
"Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

"Песимист съм в този състав Висшият съдебен съвет (ВСС) да вземе рационално решение, заяви президентът по повод искането за оставка на главния прокурор.

По думите му въпросът е дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и професионални качества да вземе правилното решение.

На въпрос каква оценка би дал за работата на правителството, държавният глава заяви, че е рано да се дава оценка.

Премиерът Петков и Лена Бориславова на разпит в прокуратурата

"Правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишното управление. Илюзия е да мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", заяви той. 

Кирил Петков коментира критиките на президента Радев към правителството

Той посочи, че очаква правителството да бъде много по-открито и да бъде прозрачно, когато взима решения. 

Относно скандала с "Булгаргаз", Радев заяви, че очаква информация от ДАНС и КЕВР, "така че обществото да е запознато навреме преди събитията, за да не остават съмнения в задкулисни действия".

По отношение на "златните паспорти" президентът подчерта, че "това е една порочна практика, която трябва да се преустанови".

"Г-жа Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас, така че да се избегнат всякакви съмнения", допълни президентът.

Той коментира и ситуацията със Северна Македония. "Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на РСМ преди да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това е моята категорична позиция - трябва да има ясни конституционни гаранции", категоричен е Радев.

Държавният глава ще присъства на тържественото връчване на дипломите на новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицински университет - София. Радев ще приветства младите лекари.

Тази година във випуск 2021 завършват 579 абсолвенти, като сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от тях се дипломират с пълно отличие и на церемонията ще им бъдат връчени тържествено отличията "Златен Хипократ".