/ netinfo
Десетки родители се събраха на протест пред Столичната община с искане да се решат проблемите с приема в детските градини и ясли. Представители на родителската организация бяха поканени в Общината на среща между тях и експерти от администрацията, на която стана ясно, че 5 дена по-рано се е състояла работна група между двете страни, на която са се договорили за план за действие, но той не беше съобщен заради административна пречка.

По исканията на родителите в София, касаещи детските градини и ясли се работи, съгласни са и те, и Столичната община. Среща между двете страни вече се състояла, но протестът е бил обявен преди нея и засега следващ няма да има. В писмо до медиите родителите представиха 5 искания, сред които строеж на нови сгради, ваучери за децата, които на се класирали за общинските детски градини и ясли, както и оставките на Мария Минчева и Ирена Николова от дирекция „Образование”.
 
Останалите искания са за обезщетение за децата останали извън класация с ваучер на стойност единния разходен стандарт, пълно автоматизиране на системата за кандидатстване и средства за помощник възпитател във всяка група, която надхвърля броя на децата, разрешена от наредбата. Една от протестиращите майки пред Общината – Петя Тодорова, също настоява за строителство на нови детски градини, защото недостигът е голям:
 
„Голямата ми е приеха почти без проблем, но малкият доста трудно, дори и при положение, че по-голямата сестра беше в детската градина, него не искаха да го приемат. Не се обявиха места, тъй като нямаше. Него го приеха в друга ясла, която беше изключително далече и трябваше да го водя с кола. Първо нея да оставям, после него да водя. После да ходя на работа. Това е абсолютно неудобство“.
 
Тя иска да отпадне и критерият за деца с хронични заболявания, защото по думите ѝ това е предпоставка за вадене на много фалшиви протоколи. Мариана Петрова е майка на 2 деца – на 4 и на 2 години. Тя се оплаква пък от играта на лотария с местата за децата:
 
„Голямото ми дете беше прието на лотария в най-близката до вкъщи детска градина. Малкият беше приет в същата далечна детска ясла и трябваше да играем упражнението с оставяме единия, после другия, после до другия край на града за работа“.
 
Къде ще бъдат строени нови детски градини при недостиг на места в някои квартали на София още не е ясно – предстои анализ. За какво са се договорили Общината и родителите ще стане ясно, когато  бъде готов официалния протокол от срещата, състояла се на 5-ти септември.