Родители ще съдят фонда за лечение на деца в чужбина заради дискриминация
Родители ще съдят фонда за лечение на деца в чужбина заради дискриминация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родители ще съдят фонда за лечение на деца в чужбина заради дискриминация
62743
Родители ще съдят фонда за лечение на деца в чужбина заради дискриминация
  • Родители ще съдят фонда за лечение на деца в чужбина заради дискриминация

Държавата е дискриминирала Габриела Йорданова, която миналата година почина от левкемия на петгодишна възраст. Това е установила Комисията за защита от дискриминация, съобщи за Дарик Андрей Желязков, адвокат на семейството на момичето. Дискриминацията е извършена от Фонда за лечение на деца, който не е отпуснал средства за лечението на Габриела в чужбина, но го е направил за други две деца с абсолютно същата диагноза.

Според близките на Габи, причина за фаталния изход е закъснялата операция, поради отказа на бившия Фонд за лечение на деца.

След отказа на фонда да осигури лечението на Габриела Йорданова, по дарителска сметка се набират средства и момичето заминава за Италия, където й се присажда костен мозък. Година след операцията обаче организмът на момиченцето не издържа на коварното заболяване и през октомври 2012-а тя умира, пояснява Желязков.

„В случая се установява, че е имало две други деца с абсолютно същата диагноза, на които са били отпуснати средства за лечение в чужбина. Въпреки че вещите лица, които е следвало да дадат становище, казват, че трябва да се направят допълнителни изследвания с висока разделителна способност, за да се отговори категорично има ли подходящ донор за тези деца в България или няма. И на трите деца не са направени такива допълнителни изследвания”, обясни Желязков.

Андрей Желязков посочи, че бащата на Габриела е изпаднал в депресия докато чака решението на комисията. След като то влезе в сила родителите ще си потърсят правата по граждански път срещу фонда.

„Само майката има работа, бащата не може да си намери работа. С парите, които получава майката, едва им стигат да си плащат квартирата и за храна. Но не искат да се връщат в България категорично”, разкри още Желязков.

Освен, че установява дискриминация по признак „лично положение”, извършена от Фонда за лечение на деца, комисията препоръчва на Здравното ведомство да изпълни целите на приетата Национална програма за развитието на трансплантации на стволови клетки, която програма трябвало да бъде реализирана от 2007 до 2013 г. Ако до 14 дни след като бъде получено от страните, решението на комисията не бъде обжалвано, то ще влезе в сила.