Родители окупираха детска градина във Варна
Родители окупираха детска градина във Варна / снимкa: Sofia Photo Agency

Близо 30 родители на деца от Целодневна детска градина "Теменужка" в морската столица недоволстваха тази сутрин срещу решението на съда частен съдебен изпълнител да извърши въвод във владение на имота в полза на новите собственици, спечелили дело с община Варна още преди две години. Съдебният изпълнител заяви, че все пак ще свърши работата си утре. Родителите обаче се заканиха да препречват пътя му всеки ден. 

Над 100 малчугани от детското заведение ще останат без забавачница, заради съдебното право на новите собственици да ползват имота си, заяви вчера изпълняващият длъжността кмет на Варна Антон Жожев.

Причината да се стигне до внезапното "изгонване" на децата е, че след като общинската администрация загуби делото за имота, тогавашният младши юрисконсулт Глория Недялкова забавя жалба за детската градина "Теменужка" и общината изпуска срока, в който може да обжалва съдебното решение. Недялкова е дисциплинарно уволнена, но съдът я връща на работа, заради сгрешена процедура.

На 15 януари миналата година имотът е прехвърлен „светкавично" на фирма „БГ маркет" за сумата от 300 000 лв., при данъчна оценка от 450 000 лв., твърди Антон Жожев. Две седмици по-късно е заведено дело срещу общината, тъй като тя не отписва имота от активите си. След 20 месеца съдебен спор във Върховния административен съд общината губи отново.

От кметската администрация обещаха, че ще помислят къде да пренасочат децата от "Теменужка", но признаха, че едва ли ще има място за всички.