БСП
БСП / БГНЕС
Федерация на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица, стана ясно след среща на БСП с организации по повод увеличението на цената на газа.

Енергийният министър: КЕВР определя цената на природния газ, не правителството

Една от коментираните теми бе възможността да се обжалва по съдебен ред решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ. „Такава възможност има и ще бъде обжалвано решението от Федерацията на потребителите другата седмица. Ще подпомогнем с наши юридически съветници процеса по подготовка на жалбата и внасянето в съда”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП
БГНЕС

Според Нинова организациите са категорични, че за тях комисията не е регулиращ орган, няма предвидимост и прозрачност в нейните действия и е лост за защита на монополите. Тя посочи, че БСП са поели ангажимент в първите дни от работата на новия парламент да поканят КЕВР в Народното събрание и да направят много широка дискусия. „Ще настояваме в новия парламент отново да съществува Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР”, посочи лидерът на БСП.

КЕВР ще реши на 7 април за цената на топлоенергията

Нинова каза, че са помолили производителите да изчислят според тях как ще се отрази увеличението на цените на стоките, които произвеждат и продават. "Положението е различно, защото има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен газ, има и други, при които това не влияе толкова много. Например при хлебопроизводителите и производството, и охлаждането, и логистиката ползва газ и там ще бъде много сериозно отражението на това”, посочи Нинова.

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?

Фирмите предупредили, че започват да се наблюдават изкривявания на пазара. Те казали, че една търговска верига например си е позволила вече да повиши цената на хляба, без да е поискано от производителите.

„Споделиха много тревожно, че започват да съкращават хора и че очакват да се повиши безработицата. Споделиха също така опасенията си, че ще се засили сивият сектор и че тези, които произвеждат легално ще бъдат най-засегнати, а сивият сектор и изкривяванията на пазара ще се задълбочат и в крайна сметка това ще се отрази и на бюджета и на бизнес средата”, посочи Нинова.
 
БГНЕС