Рекордно малко избиратели до урните от старта на демокрацията у нас
Рекордно малко избиратели до урните от старта на демокрацията у нас / снимка: БГНЕС, архив

На тези избори са гласували най-малко избиратели от историята на демокрацията досега, каза социологът Кольо Колев. Това показва криза на демократичната институция, на традиционните политически партии, има търсене на алтернатива, допълни той.

По думите му най-пазената тайна е колко избиратели са гласували. Според Колев изборната активност е фалшива и вероятно под 50% са гласувалите.

Колев допълни, че на тези избори има пренареждане на политическия пъзел - резултатите ясно показват, че Реформаторският блок имат тази политическа тежест, която показа на първия тур. ДПС не си погледна собствените резултати - те се явяват трета политическа сили, но резултатите им са основание за сериозно премисляне на политическото им състояние, каза още Колев.

Социологът Антоанета Христова смята, че независимо, че има вътрешно напрежение в коалицията между ГЕРБ и РБ, независимо от страховете и конфликтите, то стратегическият интерес е те да довършат мандата.

Социалистите имаха грешна политическа кампания и заложиха на грешните лица, нямат активни политики, допълни тя. По думите й БСП в момента не е тръгнала да излиза от кризата, в която беше попаднала. Според Христова не е имало кампания, тя е била технологична и свързана само с впечатления за купуване на вот.