Реформаторите ще издигат кандидат-кметове след социологическо проучване
Реформаторите ще издигат кандидат-кметове след социологическо проучване / снимка: БГНЕС, архив

Реформаторският блок ще се яви на предстоящите местни избори единен навсякъде в страната, като до средата на юни ще се реши дали регистрацията ще бъде на национално или на местно ниво. Това каза на пресконференция в Пловдив съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

Той отбеляза, че няма драма в това, че всяка партия от коалицията ще издига свой кандидат за кмет. В големите градове към номинация за кандидат на РБ ще се подходи и след вътрешно разискване и мащабно социологическо проучване, което включва и възможност за партньорство с други партии.

Конкретно за Пловдив ще се борим за максимално добро представяне, което за нас би било балотаж, коментира Зеленогорски и добави, че очаква РБ да бъде третият "голям играч" на изборите.

Народният представител от РБ Димитър Шишков допълни, че очакванията са не те да подкрепят, а техният кандидат за кмет на Пловдив да бъде подкрепен от други десни партии. Той обяви, че вече са проведени разговори с ГЕРБ за "чиста конкуренция" по време на предизборната кампания.

По думите на Зеленогорски все още не е ясно дали ще има промени в Изборния кодекс, но се надява на сериозни санкции на кметовете по места, които регистрират на един адрес повече лица от допустимото по действащото законодателство. "Идеята е такива регистрации да не се зачитат, а на кметовете да бъдат налагани сериозни глоби с цел да се прекъсне масовото "преселение" на определени групи от хора, което вече се нарича "изборен туризъм", коментира Найден Зеленогорски.

Източник: БТА