/ БГНЕС, архив
Разследвани за незаконен дърводобив спечелили над четвърт милион за по-малко от година
98899
Разследвани за незаконен дърводобив спечелили над четвърт милион за по-малко от година
  • Разследвани за незаконен дърводобив спечелили над четвърт милион за по-малко от година
Над четвърт милион лева само за последните 8 месеца е спечелила престъпната група, разследвана за незаконен дърводобив и търговия.

В домовете на задържаните петима души, сред които са шефовете на Държавното горско стопанство в Своге Петър Петров и на Регионалната дирекция по горите-София инж. Милко Христов са открити около 40 000 лева. В ареста са и собствениците на базата в село Батулия.

Задържаха престъпна група за незаконен добив на дървен материал

Част от обвиненията към петимата участници в групата са за незаконно притежание на оръжия и палеж на автомобили. По думите на наблюдаващия делото прокурор Ангел Кънев колите са били на хора, които са искали да подадат сигнали, но са били спирани. Кънев допълни, че много хора вярват само на ГДБОП и Спецпрокуратурата и дори ги молят да не бъдат намесвани други структури, защото се страхуват от изтичане на информация.
 
Действията на Специализираната прокуратура са в рамките на разследване срещу организирана престъпна група, състояща се от длъжностни лица в Държавно горско стопанство-Своге и ръководена от директора на Регионална дирекция по горите-София инж. Милко Христов.
 
По данни на прокуратурата групата е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до момента. Събрани са и доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия без разрешение.
 
След ареста на горските: Продължават претърсвания и разпити на свидетели

При извършеното претърсване вчера в базата в село Батулия, стопанисвана от двама от членовете на групата, са открити и незаконно държани пет пушки и голямо количество боеприпаси. Собствениците на базата са Георги Танев и синът му Петьо Георгиев, известен с прякора Петела, който работи като надзирател в затвора. Жители на селото разказват, че знаят единствено, че семейството се занимава с дърводобив.
 
Само от началото на тази година организираната престъпна група е спечелила над четвърт милион лева. Групата използвала социално слаби за сеч, която представяли като законна. През последните 4 години те държали в страх местното население. На онези, които все пак се искали да подадат сигнал срещу незаконните дейности, подпалвали автомобили или тормозели със заплахи и насилие. За целта разполагали и с оръжия.

Претърсват жилища и бази след ареста на горските в Своге

Петимата членове на групата живеели видимо над стандарта на държавен служител.
 
Милко Христов, както и директорът на Държавно горско стопанство в Своге Петър Петров, все още са в ареста. Задържани са и Георги Танев и Петьо Георгиев-Петела, заедно с още един стражар от стопанството. Очаква се в четвъртък прокуратурата да поиска постоянен арест за четирима от петимата задържани.