Нови акции и още разкрития за злоупотреби в болницата във Велинград. Преди две седмици стана ясно в репортаж на NOVA как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в болница. Видя се и как схемата работи безпрецедентно, дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса чрез фалшиви сертификати. След разследване на NOVA и Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на д-р Чешмеджиев. 

В репортажа бяха показани удостоверенията и сертификатите за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев - управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и д-р Иванка Русева. От МУ-Пловдив и МУ-София не откриха такива удостоверения и сертификати. Д-р Мустафа Фарук отрече категорично да е посещавал курс от 15-дни. Отрече и д-р Иванка Русева. Прави впечатление, че през 2019 г. от когато е сертификатът, тя е била на 76 години.

 Д-р Иванка Русева е назначена като педиатър в болницата от няколко години, но заради здравословни проблеми често отсъствала от работа.

„Аз въобще не знаех. Поне да ме уведоми. Курсове се изкарват, за да усъвършенстваш своята специалност, за да добиеш опит. Въобще не знаех, че това служи за пари и на базата на това са получени пари“, обясни д-р Иванка Русева.

Според разследващите, парите са получени чрез различни клинични пътеки за източване на НЗОК. Само за 2017 г. удостоверенията на д-р Жеко Чешмеджиев са усвоени над 50 хиляди лева от Здравната каса, а със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук получените пари по клинични пътеки от Здравната каса са 223 хиляди лева.

В първа част на разследването стана ясно как освен чрез фалшиви удостоверения, в болницата усвояват пари от Здравната каса и чрез фалшиви болнични. Схемата е проста и всеки, който желае може на хартия да бъде приет в лечебното заведение и да получи болничен лесно, бързо и евтино. Само срещу 50 лева и с подставено лице екипът се сдобива с болничен. Следва акция на Икономическата полиция в Пазарджик, а доктор Осман Мустафа е задържан.

Оказа се, че по документи и по данни на полицията подставеното лице е прегледано и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията - д-р Гергана Балтаджиева, която замества управителят на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, който пък е в отпуск. И така този фиктивен пациент отново е за сметка на Здравната каса. Затова и след случилото се последва нова акция на полицията съвместно с Регионалната Здравна каса.

Стана ясно, че управителят на болницата във Велинград –д-р Жеко Чешмеджиев, е взимал две заплати – от болницата и от Медицински център-2017 ЕООД.

Това е констатирала Антикорупционната комисия. От там обясняват, че д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ-Велинград от 2015 г. Отделно от това той е работил и в  „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД като е оказвал специализирана медицинска помощ като лекар ортопед-травматолог.

Според Антикорупционната комисия по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев има конфликт на интереси, защото освен като управител на МБАЛ Велинград упражнява и лекарска практика, за която получава хонорари и в друго дружество. И това не е всичко. По наша информация, за да може да съществува Медицински център Велинград 2017, откъдето  д-р Чешмеджиев е получавал допълнителните  хонорари, той е отдал помещения под наем, собственост на болницата. Имал е  сключени договори с Медицинския център през 2018 и 2019 г., като за този период е получил над 21000 лв. възнаграждение. Такъв договор има сключен и през 2020 г. и действа от 2 януари. За тази му дейност са били наясно и Община Велинград и местният парламент.

И това не е всичко: Според източници на NOVA на д-р Жеко Чешмеджиев са съставени два акта от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) за това, че като управител на МБАЛ Велинград не е провел процедури за обществени поръчки за доставка на лекарства на стойност над 110 хиляди лева и за доставка на храни за болнично хранене на стойност над 30 хиляди лева. Тези данни са придружени и от липсата на контрол по доставките, като д-р Чешмеджиев не е назначил лице, което да ги контролира. Самият той твърди, че това го правят главните сестри в отделенията. Сестрите обаче могат да следят бройките на доставките, но не и да контролират цените и  дали те са завишени?

Дали става въпрос за безстопанственост от  страна на д-р Чешмеджиев? Това ще решат разследващите.
nova.bg